keskiviikko 12. syyskuuta 2007

Kirkot (edited)

Olen muutaman kuukauden ajan etsiskellyt itselleni hengellista kotia ja olen sen nyt ehka loytanyt. Vaihtoehdoista ei ainakaan ollut pulaa, Motuekassa on useita protestanttiseurakuntia. Olen kaynyt useissa eri nuorten illoissa (engl. Youth Group) ja sunnuntaijumiksissa. Yhteista kotoisen ev.-lut. seurakunnan toiminnan kanssa ei juuri ole. Youth Groupeissa meno on aika villia. Talla hetkella kayn Church of Christ-kirkon ja baptistikirkon Youth Groupeissa. Molemmilla on oma bandi, joka soittaa ylistysmusiikkia, ihmiset tanssii ja laulaa. Kaikilla laulu- tai soittotaitoisilla on mahdollisuus paasta mukaan bandiin. Ikahaarukka on erilainen kuin Poltsarin nuorten illoissa. Itse olen vanhimmasta paasta, lahes kaikki mua vanhemmat on jonkinlaisissa vetajan hommissa tai vastuutehtavissa. Opetusosuus, jos sellaista on, on paljon lyhyempi kun kotoisissa nuorten illoissa, mika on musta harmi. Baptistikirkolla on nuorten vapaaehtoiryhma Saturday Servants, ideana kaytannon diakonia auttamalla ihmisten (useimmiten vanhusten) kodeissa ja puutarhoissa ja lisaksi kaikennakoisia muita hommia, viime lauantaina istutettiin puita Keeping Motueka Beautiful-jarjeston kanssa.
Sunnuntaijumiksissa ollessa kay mielessa, etta olenko nyt tosiaan kirkossa. Ihmisia on kaiken ikaisia, mummot ei jyraa. Papeilla ei ole alboja, korkeintaan liperit kaulassa, mutta usein ei niitakaan. Musiikki on menevaa, bandin saestamaa. Saarna on yleensa Raamattuopetusta Power Point slaidien tukemana. Jos puhujalla on hyva pointti, aina joku seurakuntalainen huutaa "Amen!" Anglikaanikirkon jumiksissa on tapana nayttaa hauskoja patkia Youtubesta. Aina kun olen ilmestynyt uutena johonkin kirkkoon, mulle on tultu juttelemaan ja toivotettu tervetulleeksi, vaikea kuvitella sita tapahtuvan Hameenlinnan kirkossa. Ev.-luttina mulle on naissa kirkoissa hieman liikaa sellaista tunteilla latraamista, "oh, can you just feel the presence of God." Uskoontulon kokemista myos painotetaan aika paljon, "nyt kasi ylos kaikki ne jotka haluaa tulla uskoon"-meiningin kanssa en ole oikein mukavuusalueellani.Talla hetkella taidan viihtya baptistikirkossa parhaiten, saa nahda jamahdanko sinne vai jatkanko etsiskelya.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tollaset jumikset vois tavallaan olla jännempiä, vaikka ajatus videonpätkistä ja diaesityksistä ei oikeen mun ajatusmaailmaan istu. Mutta se rennompi fiilis sais kotiutua tännekin.

Kohta itseasiassa oon suuntaamassa nenän kohti Poltsaria ja Nuorteniltaa. Taitaa olla TAAS Jennin vuoro olla vetäjä. Mä en tajuu miks ne lykkää sille niin pirusti niitä vuoroja. (Sori, sori, sori, Jenni on oikeesti tosi mukana, mutta...)

Mileia kirjoitti...

hmm. pohdin josko menisi joskus jumikseen ja kehtaisi heittää saarnan väliin Aamen! niin tulisikos sieltä mummoilta kepistä päähän.
Ehkä tekisin sen jostain rahasummasta, mutta taitaa olla etten tule ikinä tätäkään toteuttamaan. Meidänkin jumiksiin pitäis saada jotain menoa, edes joku bändi urkujen sijasta!

Anonyymi kirjoitti...

Minä taas (:
Aina sitä tulee todettua, että oman kirkon Jumikset on niin tylsiä ja että niitä pitäis muuttaa, mutta tuntuu ettei suomalainen kirkko ikinä muutu mihinkään. Kun muuttuis ees vähän kerrallaan niin olis pro. Pysyis vaikka omassa ajassa mukana eikä olis koko aikaa sukupolvea jäljessä.
Noi kirkot siellä on kaikeen kaikkiaan ehkä lähempänä meikäläistä nuorteniltaa kun sunnuntai jumista. Jossain asioissa se voi olla hyväkin. Kävijät tuntee toisensa ja silleen. (:

Unknown kirjoitti...

Meidän jumalanpalvelukset on kaks sukupolvee jäljessä. Jos meilläkin olis tollaset jumikset niin jaksais varmaan käydäkin niissä, kunhan ne ei olis klo 10 aamulla. Jumikset voitas siirtää Poltsarille, kun se tila on jopa hieman muuneltavissa ja siellä ei olis pakko kuunnella pelkkää urkutilutusta ja istua liikkumatta kylmällä penkillä. Sovittaisko Kaaren, että kun saavut takasin Suomeen tehään vallankumous Suomen kirkossa?

Anonyymi kirjoitti...

Mä sain vihdoinkin tehtyä ITE sivuilleni ulkoasun. Ei se välttämättä oo kovin hieno, mutta eka toimiva. Ja kävijälaskurinkin sain laitettua niin ettei se nollautunu! Saa kehua... ;)

Anonyymi kirjoitti...

Eiks tota myöhempää ajankohtaa ollu kokeiltu tässä hiljattain, Rengossa? Janakkalassa? jossain, en muista missä, mutta oli siitä ihmiset tykänny ja oli ollu paljon enemmän käviöitä, kai :D Voi olla että valehtelen teille minkä jaksan :D:D

Unknown kirjoitti...

Kyllähän sitä koitellaan kai parhaillaan, että kirkko alkaa klo 12, mutta turhan aikanen se silti on